Planteringsråd rabatter

Kristina

Hej

Jag har två rabatter på var sida om en trappa. Rabatterna är hela 20 m vardera och de är täckta med markduk. Det finns i nuläget bara några vresrosor i den ena rabatten, de är tänkta att få vara kvar.

Undrar om det skulle passa att man fyller på med rosbuskar, vilka i så fall, eller passar det bättre med några andra buskar? Eller blanda rosor och blommande buskar?

Jag är så tacksam för svar.

Med vänlig hälsning Kristina

Odla Svarar: 

Hej Kristina

Det är lite svårt att råda om vad som kan passa då jag inte vet mer om läge, zon och ståndort, men om du tittar på dina vresrosor och bedömer hur de växer kan du få lite ledning. Vresros klarar det mesta, skjuter rotskott och brukar fylla ut rabatter väl – i alla fall om det inte finns markduk. Växer de dåligt har du nog mycket mager jord och får välja fler växter utifrån det.

Det finns så mycket att välja på att du nog måste börja där och kanske få råd hos din lokala plantskola. Gå till en gammaldags handelsträdgård där det finns folk som kan något. Tag gärna med dig foto på platsen så de får en chans att ge dig rätt råd. Gillar du rosor ska du förstås välja det, men de kräver i regel mer pyssel än andra buskar.

Jag är tveksam till din markduk - den passar bra i offentlig miljö där man inte har chans att sköta om det nyanlagda på samma sätt som hemma. Du kan istället tänka så att du sätter tätt med marktäckande låga perenner under buskarna och lägger på täckbark eller kakaoflis mellan perenner och buskar för att täcka marken. I takt med att buskarna växer kommer marktäckarna skuggas ut och det är hela vitsen. Till slut blir det ett sammanhängande buskage med lite perenner som sticker fram under och täcker så att inte ogräs får fäste.

Sätt gärna en kantsten mot gräsmattan så förhindrar du lite av gräsets framfart in i rabatten. Satsa på att jordförbättra ordentligt så planteringen får fart och blir motståndskraftig mot sjukdomar.

Hälsningar Karin