Planteringslådor

PrincipskissHej!
Har ett stort trädäck och vill ta upp några hål i det för att sänka ner egensnickrade planteringslådor (skickar med en principskiss). I lådorna tänkte jag plantera mestadels olika perenner men kanske även någon mindre prydnadsbuske/träd. Vad för storlek ungefär (bredd och höjd) skulle du rekommendera att man gör lådorna?

Klär man lådan med någon form av plast och lägger stenar och dylikt som dränering i botten, eller kan lådan vara otät och bara fyllas med jord?

Tack på förhand,
Annelie

Odla Svarar: 

Är det jord under trädäcket så är det enklast att lämna lådan öppen i botten så att rötterna även kan utnyttja jorden under. Visst kan vissa växter komma med rotskott utanför lådan då, men det är ju lätt att nypa bort.

Eftersom trädäcket är stort så gör riktigt rejäla lådor, så att de inte ser för pyttiga och malplacerade ut. Eftersom jag inte har måtten på däcket så kan jag dock inte komma med förslag på storlek. Men djupet bör i alla fall vara minst 50 cm (+ev. jorden under) om du tänker ha småträd på stam, typ Syringa meyeri 'Palibin', Salix 'Hakuro Nishiki', små lönnar etc.

Sylvia