Plantering vid hagtornhäck?

Ninna Kapadia

Hej. Jag har en 400m2 trädgård omringad av en hagtornhäck. Trädgård och hus (liten egnahemvilla) är från 1940. Som oerfaren trädgårdsägare funderar jag på hur att hantera häcken i förhållande till annat jag vill ha i trädgården, eller kanske snarare övergången mellan häck och gräsmatta. Helst vill jag plantera saker ganska nära häcken för att det skall se fint ut men utan gräsmatta mellan blir det svårt att komma åt att klippa den. Det är även massor av ogräs under häcken som flyter ihop med gräsmattan. Hur löser jag detta på ett bra sätt? Vad är brukligt vid häck? Planterar jag något lågt under som kan konkurrera ut ogräset? Stenplattor längs häck att stå på när man klipper?

Odla Svarar: 

Hej!

Ett bra sätt är just ett par rader stenplattor mellan rabatt eller gräsmatta och häck. Ha en markduk/ogräsmatta under plattorna! Ett annat sätt är att spara en remsa gräsmatta mellan rabatt och häck, så bred att det lätt går att röra sig där och att man kan klippa gräset där.

Du får försöka hålla rent under häcken genom att rensa ogräs med jämna mellanrum. Du kan också lägga en ogräsmatta på kanten mot häcken och täcka med något snyggt typ barkflis e.d. Om du dessutom klipper gräsremsan mellan häck och rabatt lika ofta du klipper gräsmattan, så hinner ju inte ogräset vandra iväg till rabatten.

Med vänlig hälsning Sylvia