Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Plantering vårlökar nu

Har fått tag på en massa vårlökar nu när de ej går att plantera ute. Vilka sorter går att plantera inomhus nu, och vad kräver de då för förhållanden? Vad gör jag med lökarna annars, sommarförvaring eller plantering till våren?

Anneli

Odla Svarar: 

Jag har gjort så att jag tagit låga krukor och skålar (beroende på hur stora lökar man har) med hål i botten. Lagt på lite leca underst och så blomjord ett lager. Petat ner lökarna ganska tätt och täckt med mera jord så lökarna just och just inte syns. Sedan har jag vattnar lätt och burit det hela till en förråd som håller några plusgrader vintern igenom. Har man ett ljust uterum som går att hålla på 0-2 grader så ännu bättre.

När sedan lökarna börjar titta upp på vårvintern och de ser ut att vilja blomma (som krokus, smånarcisser, pärlhyacinter, vinteririsar etc smålökar gör ganska lätt) så tar jag ut dem för drivning allteftersom, dvs. tar in dem i ett svalt, ljust rum och låter dem blomma antingen inne eller ute på altanen om det inte är frost.

Större lökar som tulpaner och stora narcisser vill vanligen inte komma upp förrän senare på våren, då är det enklast att bara ta ut dem när det inte längre är risk för hårdare frost, och låta dem vidareutvecklas ute.

Sedan när de har blommat klart i krukor, så planterar jag dem i rabatter på våren när det går att gräva igen.

Sylvia