Plantering - stor tomt

Sanna

Hej

Jag har en stor gräsplätt på ca 40x50meter som sluttar neråt framför huset i söderläge. Det stora problemet är att jag inte vet hur jag ska plantera, då det just nu inte finns någonting alls förutom just bara gräs. Jag har ca 2000 kr som jag kan tänka mig att lägga på trädgården och inte så mycket mer, men sår gärna egna perenner då det blir betydligt billigare. Runt trädgården nere i "hörnen" och längs sidorna växer flera stora träd, så i ena hörnet är det halvskugga nästan hela dagen.

Jag bor i zon 5 och skulle gärna vilja ha en lummig trädgård. Har du några tips på hur jag ska/kan göra? Tips på blommor och växter/annat som gör trädgården lummigare? Jag förstår inte riktigt hur jag ska kunna plantera så att det blir rum.

/Sanna

Odla Svarar: 

Hej Sanna

Jadu, det var en svår nöt att knäcka. Tyvärr får du inte så mycket växter eller t.ex. spaljématerial för den summan så att det kommer bli lummigt eller ge en rumskänsla fullt ut. Man brukar säga att man ska räkna med att lägga ca 10% av vad hus och tomt kostade för att få en normalträdgård i normalstorlek (500-800m2) anlagd - alltså tyvärr ingen superdesignad utemiljö som du ofta kan se som idéträdgårdar på utställningar. 10 % av den kostnaden går ungefär till din professionella landskapsingenjör/-arkitekt.

Men för att kanske ta ett första steg åt att börja få till lite rumskänsla kan du börja ungefär mitt i gräsmattan, och sedan efterhand som du kan köpa mer växter, dela upp trädgården i mindre delar te.x med hjälp av några träd och en häck/buskar. Om du inte vågar börja i mitten kan du istället dra dig inåt från kanterna för att så småningom få till olika rum. Du kan köpa en del häckplantor på barrot för att komma ner i kostnad och träden kan köpas som ungträd, och så får du beskära dem själv istället. Buskar kan köpas små och var då extra noga med gödning och vattning. Vänd dig till din lokale handelsträdgård och förklara situationen för att få ett bra pris. Ibland kan man även få tag på lite sneda och inte perfekta exemplar lite billigare, en del kallar det golfträd - om du tycker det är en lösning.

Tänk också på att sådda ettåriga växter kan komplettera fint. Vad sägs om en solroshäck? Prydnadsgräs är ju pampiga, men man startar från noll varje vår - kanske en berså av höga prydnadsgräs? Du kan sätta upp en lapp på Ica, kolonier osv att du gärna tar emot växter. Tala om för vänner och bekanta att du behöver växter - ta emot allt (utom ogräs) för att snabbare få till rumsbildning. Senare kan du rensa ut och ersätta det du inte gillar, kanske flytta runt och matcha det bättre. Eller gör en lite mer realistisk budget som inkluderar i alla fall en formgivning av ett proffs. På så sätt vet du att du får den stilen du gillar och att dina insatser inte behöver göras om.

Lycka till Sanna!

Önskar Karin