Plantering i stor "kista" utan avrinning?!

Anna

Hej

Behöver hjälp med hur jag ska göra. Har en sluttande "kista" mellan en liten trappa och husväggen. Den är ca 50 cm bred och ca 2 meter lång men utan hål i botten. Det djupaste jorddjupet är ca 50 cm och det grundaste ca 30 cm. När vi flyttade hit växte det stort gräs, grönvit strimmigt som verkar trivas.

Har försökt med anisisop (?), revsuga, och några till. De växer en del men dör varje år. Nu fick jag tips om en mindre funkia. Det är eftermiddagssol, annars skugga. Ska jag blanda sand i jorden för att den inte ska bli så tung och kompakt? Antingen är det för blött, men oftast torrt. Kan jag sätta annat gräs? Vad kan tänkas växa här?

Skulle gärna ha något som skyler den fula husfasaden bakom. Tacksam för hjälp!

MVH Anna

Odla Svarar: 

Hej

Hmmm... en "kista" utan bottenhål och tung jord... Kan ni inte helt enkelt fixa ett litet avrinningshål och kanske byta till en bättre jord?

Det strimmiga gräset tror jag är randgräs, Phalaris arundinacea 'Picta'. Den växer nästan var som helst och är sedan "omöjligt" att bli av med om det får sprida sig i omgivningen. Tur att gräset växer i en kista där den inte kan sprida sig hejvilt, men jag kan tänka mig att den tar all kraft från jorden med sina kraftiga rötter så att inga andra växter trivs ihop med den.

Om ni har gräset som bakgrund i den djupare delen och sedan isolerar den delen med i mellanvägg i kistan, gör ett avrinningshål och byter jord i den grundare delen, så kan ni sedan pröva att plantera ett par vackra funkior där och kanske en gulbladig penningblad i kanten. Penningblad kan du kika på här: penningblad

Med vänlig hälsning Sylvia