Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Planterat lindhäck

Hej.
Jag har i dagarna planterat en lindhäck ca 270 barrotsplantor i varierande storlek (50-80 cm) Undrar lite över beskärning. Där vi köpte plantorna fick vi som råd att direkt efter plantering ta av de skott som stuckit iväg strax ovan närmsta förgrening, men detta är inte alldeles givet eftersom alla plantor varierar i utförande ganska kraftigt. Vad anser ni är det bästa att göra för att få en så välvuxen & tät häck som möjligt? Räcker det således att ta av en del av de ngt. längre skotten en bit? Plantorna grenar sig relativt bra nertill.

Hur bör man sedan underhålla den de närmsta åren?

Tacksam för snabbt svar..
Hälsn.
/Anders.

Odla Svarar: 

Lind är ett träd med genomgående stam så den bör inte toppas förrän den har nått full höjd. Men sidor kan du trimma, alltså korta in skott som stuckit iväg, precis som ni blev tillsagda. Det ser visserligen ojämnt ut ett tag innan häcken har vuxit upp, men det är så man bör göra.

När plantan är så hög som ni önskar häcken så toppar ni den. Sedan håller ni den i denna höjd genom beskärning och under tiden kommer de andra ikapp. Så småningom är alla lika höga och ni fortsätter med sido- och toppbeskärning i en svag pyramidform med flat topp.

Sylvia