Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Planterade två Honungsrosor

Hej!
Jag planterade två honungsrosor (Helenae och Hydbrida tror jag de hette) förra året och jösses vad de växte. Den ena har hunnit passera 2 meters strecket gott och väl medan den andra växte lite blygsammare men hade å andra sidan jättefina blommor. Jag inbillar mig att de trivs bra där de står i rakt söderläge med fötterna i skuggan från altanen. Vi bor i norra Halland i ett skyddat läge ca 10 min promenad från havet så jag tror att vi har zon 1 eller möjligen två.

Jag har nu sett att vissa av grenarna blivit svarta i topparna och ser lite ledsna ut. Vad beror detta på och vad kan jag göra åt det?

Jag skulle också vilja ha förslag på en röd klätterros som ska klättra på en lyktstolpe vid infarten. Jag vill med andra ord inte att den ska vara för starkväxande. Den behöver inte heller ha en översvallande blomning. Hellre att den blommar under lång tid.

Tacksam för svar!
Lena i Kullavik

Odla Svarar: 

Jag tror att det kan bero på salta, intorkande vindar från havet och/eller häftiga temperaturväxlingar. Vänta lite längre fram till våren och klipp sedan bort de fula skottspetsarna! Och så gödsla med kogödsel när rosorna har börjat vegetera igen.

Ang. val av klängrosen, läs min artikel om sådana här i Odlas Arkiv och se om du hittar en lämplig ros!

Sylvia