Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Planterade häggmispel i höstas

Hej!
Vi köpte 80 cm hög häggmispel och planterade den i höstas. Hur mycket ska vi beskära den och när gör vi det? Om man ska skära ned den till 20-30 cm så förstår inte jag vitsen med att köpa en högre (och dyrare) planta.

Ulrica

Odla Svarar: 

Nu beror det ju på vad du ska ha den till. Är det en hel häck som du planterat eller ett enstaka ex?

Är den en ensam planta, så behöver du ju ingalunda beskära den ner till backen, du kan ha den friväxande som den är. Den brukar utvecklas bra utan beskärning om den har gott om plats. Har den fått några lååånga spjut som inte passar in, kan du förstås korta in dem. Har den genomgående stam (=trädform) så toppa den inte utan trimma bara på sidorna om du måste. Det kan du göra nu i mars, egentligen redan på vårvintern.

Är det däremot en häck så skadar det inte att jämna den lite. En häggmispelhäck brukar man ha som friväxande, den kräver inte mycket beskärning. Så man ska inte heller beskära den ner till backen, man kan bara korta in en del långa skott vid behov så häcken växer ungefär likadant på alla delar.

Sylvia