Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Planterade ett antal hallonplantor

Våren 2001 (Maj) planterade vi ett antal hallonplantor på ett ställe där det tidigare växt hallon. De gamla plantorna som hade 20 år på nacken hade mer eller mindre självdött då vi tog över odlingen. Vi rensade bort så mycket ogräs och gamla plantor som möjligt. Sedan grävde vi om, fyllde i med "säckjord" och "säckgödsel". Rabatten är grund ca: 40cm. Efter detta planterade vi 10 nya plantor av varierande sorter, samtliga krukodlade. Under sommaren tog sig plantorna halvdåligt, endast någon sköt nya fina rotskott men de flesta växte dåligt. Vi blev varnade för att gödsla för mycket då det ger mycket växtlighet men dålig skörd.

Vad skall vi göra i vår? Och när?

En del av våra grannar har täckt sina hallon häckar med täckbark, kan detta vara bra?

Kan man odla någon form av täckande vegetation i rabatten? Vi vill gärna prova med allåkerbär! Det samma gäller en "Björnbärsvägg" som ser tom och tråkig ut i de nedre regionerna.

Hälsningar
Anders

Odla Svarar: 

De gamla hallonen har dött av jordsmitta kan man anta. Då är det inte särskilt smart att plantera nya hallon där eftersom de angrips av denna smitta. De som bildat nya skott överlever kanske men de som inte gett något liv ifrån sig är döda.

Plantera hallonen någon annanstans. Det är OK med barktäckning för det hindrar i viss mån ogräset. Allåkerbär är lite svårt att odla. Man måste ha flera plantor för att få befruktning men försöka duger.

Göran