Plantera ut växter nu?

Lena

Hej

Jag undrar om jag kan plantera ut mina omskolade växter nu? Mina plantor börjar att växa mig ur huset. Melonerna börjar att klänga sig fast sig i gardinerna och har börjat blomma. Likaså squash, gurkor, pumpor och tomaterna.

Det känns lite tidigt för detta, vad göra? De är så stora att det kommer vara svårt att täcka dem med fiberduk. Fiberduk tycker jag bara trasslar och fastnar överallt, utom där jag vill att den skall vara. Det är ganska blåsigt på vår tomt.

MVH Lena

Odla Svarar: 

Hej

Du kan börja vänja ut växterna nu i slutet av maj genom att ta ut växterna under varma dagar, ställa dem i halvskugga och täcka med fiberduk. Ta in växterna igen för natten. De bör inte tas ut utan att ha avhärdats först, så håll på med avhärdningen drygt en vecka.

Eftersom du säger att er tomt är blåsig, så kanske ni kan ordna ett enkelt växthus till dessa ömtåliga växter? Särskilt gurka och melon tål inte några kalla vindar och för tomaterna är det också skönt att få bo i ett litet tomatväxthus mot en varm vägg. Är ni själva händiga så kanske ni kan få tag i gamla fönster som ni kan bygga ett växthus av, fast det finns billiga plastväxthus att köpa och som man snabbt kan resa upp.

Med vänlig hälsning Sylvia