Plantera tulpanlökar på våren?

IngBritt

Där vi köpte tulpanlökarna i Holland sa de med bestämdhet att de kunde planteras nu och blomma om sex veckor? Är det så, tror du? Kanske det vore bättre att låta dem vara tills hösten?

Har en ganska svår tomt där inte mycket trivs för den är kall och sen och troligen sur jord. Har en inhägnat land för rådjuren och där har alla mina rosor dött, ser inte ett enda liv. Bor i Västra Götaland utanför Torestorp och tror att just här kanske är son 4. Och de rosor jag köpt är anpassade för den zonen.

/IngBritt

Odla Svarar: 

Hej

Jo, du kan plantera dina holländska tulpanlökar i vår. Men om du har ett så här jobbigt trädgårdsklimat, så skulle du kanske plantera tulpanlökarna i stora krukor. Krukorna kan du sedan ha ute om det inte blir väldigt mycket frost. Låt tulpanlökarna sedan stå kvar i krukan efter blomningen, ta undan krukan någonstans där lökarna får mogna ifred och plantera dem på hösten i rabatten.

Det kan finnas så kallade köldhålor och din trädgård låter lite som det. Pröva att odla i upphöjda bäddar, ordna lä med hjälp av plank, häckar och buskage, plantera ömtåliga växter intill stora stenar och liknande. Det är några åtgärder som förhoppningsvis kan höja temperaturen runt växterna lite.

Med vänlig hälsning Sylvia