Plantera thujahäck intill björk

Hej!
Jag har sökt en del på nätet och förstår att det är mycket svårt att få något att växa nära en björk.

Vi har 6 st björkar, 8m mellan varje björk längs en sida av vår tomt. Vi vill helst inte hugga ner björkarna men vi vill plantera en häck som insynsskydd. Den ska vara vintergrön och gärna växa ganska snabbt, kanske för många krav.

Vi har fastnat för thujan men det kanske inte går? Vi hade tänkt dra bevattning dit med och kan tänka oss att vattna en hel del.

Har du något förslag på någon annan häck om det inte går med thujan?

Mvh
/Sandra

Odla Svarar: 

Du har rätt i att det är svårt att få någonting att trivas ihop med de giriga björkarna. Björkens sugrötter är ungefär lika långt ute som kronan är bred, alltså tar den mest näring längst ut på rotspetsarna. Du kan kolla på så vis var den värsta platsen är.

Det finns dock ett par knep man kan pröva: man gräver ett rejält dike (ca. 50x50 eller djupare om man orkar) till häcken utanför björkens område, fodrar diket med rotmatta (sådan tjock markväv man använder t.ex. vid vägbygge) och så fyller man diket med ny, kraftig matjord som man sedan ser till att vattna och gödsla. Ni kan dra dit en droppslang, t.ex. och så gödsla vid midsommartid.

Sylvia