Plantera syrénhäck

Anette Ullberg

Hej.

Vi funderar på att plantera en syrénhäck som kanske ska vara 20-40 meter på landet (skärgården). Platsen där den ska planteras är gammal sjöbotten, om jag har förstått rätt så tillhör vi växtzon 2 (Ljusterö, Österåkers kommun) så jag vet inte om det fungerar. Det vi vill uppnå är att minska insynen, ha en typ av häck som klarar av klimatet och som inte kräver ngn tillsyn, mer än att klippa ner den när höjden är lämplig.

Syréner är det enda jag har tänkt på, dels är de vackra och en klar bonus är att de doftar så gott också. Då jag är novis i sammanhanget behöver jag alla tips jag kan få från någon som kan. Kanske är inte syréner det bästa? I så fall, vad kan vi plantera istället?.

Vänliga hälsningar //Anette

Odla Svarar: 

Hej!

Visst fungerar syrenen bara det inte är alldeles vid strandkanten där det blåser mycket? 
Om jorden är mycket sandig så försök tillföra humus: kompostjord, ogräsfri matjord, kalkad torv, lera. 
Tänk på att du bör då och då gallra bort några gamla grenar av syrenhäcken för att hålla den vital. Du bör också gödsla den på våren med välbrunnen stallgödsel eller en vanlig trädgårdsgödsel.

Om du vill läsa mer om liknande miljöer med sina växter så rekommenderar jag denna bok: Vildros och kaprifol - Trädgård på ön av Torsten Wallin.

Med vänlig hälsning
Sylvia