Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera syrénhäck

Hej Sylvia
Vi har fastnat för två sorter. Syringa vulgaris 'Alba' och Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth'. Dels för att de är gamla men också för den fina färgkombinationen, vitt och mörklila.

Sträckan är 45 meter, något leraktig matjord och angränsar till en äng. Häcken får gärna blir stor, hög, bred och yvig helst så fort som möjligt. Främst för insynen men även som skydd för vinden samt för att vi vill 'rama' in tomten.

När jag talat med plantskolan får jag besked om att det finns alla slags storleksvarianter. Solitär - 1,75 hög. Barrotade buskar 50-80 höga. Krukodlade samt häckplantor.

Jag undrar dock hur många det kan handla om för vår del i de olika storlekarna? Vi står inför att köpa antingen färre stora alt. många små. Men å andra sidan om det ändå skulle gå att få upp häcken snabbt så kanske det räcker med små plantor? Det billigaste alternativet är ju tilltalande.

Vi är helt rådvilla och är hemskt tacksamma för dina rekommendationer.

Mvh
Anette

Odla svarar:

Om ni vill ha en viss sort, som dessa ni har valt, så finns åtminstone "änkan" inte som barrotade häckplantor, den är ju en ympad ädelsyren. Den finns alltså bara som krukodlade alt. med rotklump i en säck t.ex.

Det brukar vara bondsyrener med egna rötter som säljs som häckplantor och så sprider de sig med rotskott som är likadana som "mamman".

Ni får ju självklart färdigt snabbare om ni köper krukodlade och det är också säkrare start med sådana. Dessutom behöver ni bara 2 plantor per m istället för 3-4 med de mindre plantorna. Men rotskott från sådana ympade plantor blir alltså bondsyrener, som med tiden kanske konkurrerar ut de ädla, ympade delarna. Om ni talar med plantskolan, så kolla detta noga, alltså vad som finns till buds, och ta gärna anbud från flera ställen, så kanske ni får specialpris om ni köper för en så lång sträcka som 45 m.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB