Plantera stockrosor från frö

Paula Friström

Hej Sylvia! Jag har planterat stockrosfrön som grodde snabbt i såjord, men efter att de blivit 2-3cm höga och jag omplanterat dem (när de fått sina 3:e och 4:e blad) i vanlig blomjord och fick stå i fönstret element men med mycket solljus så ruttnade stjälkarna nere vid jorden. Hur ska jag få dem att överleva nästa gång?

Hur stora ska plantorna vara för utplantering (hur höga ska de vara ungefär och med hur många blad?)

Mvh Paula

Odla Svarar: 

Jag kan tänka mig att de har drabbats av s.k. förökningssvampar, en mycket vanlig svampsjukdom vid plantuppdragning! Svampmycelier kan finnas i jorden och när de hittar "något att äta" så slår de till med sådana symtom du beskriver som följd. Se till att du inte använder gammal jord och att den är kontrollerad och högklassig.

När man ska plantera ut beror ju på vädret, d v s när det blivit varmt nog och det inte finns någon risk för nattfrost längre. Man ska börja med att vänja växterna ca 1 veckas tid att vara ute. Ta ut krukorna till en halvskuggig plats under några timmar, sedan in igen, öka tiden successivt tills de kan stå ute dygnet runt. Plantera när vädret tillåter.

Sylvia