Plantera sticklingar och "växtgrupp"

Katarina Bengnér

Hej! Nu har sticklingen från min gullranka växt ut rötter där den står i sin vas. Vilken typ av jord bör jag nu plantera den i? Såjord eller "vanlig" - och är detta tillämpbart vid all typ av stickelplantering? Behöver den omskolas? Har en bred, cylinderformad skål i glas och är sugen på att plantera en växtgrupp (jämför: "julgrupp" - utan jul!). Hur bygger jag upp denna bäst eftersom det inte finns någon dränering? Spontant tänker jag ett lager lecakulor i botten och sedan jord. Vilken typ av plantor klarar sig bäst? Gärna gröna växter. Kan man sedan täcka den fria jordytan med grönmossa eller påverkar det pH eller dylikt på ett negativt sätt?

Odla Svarar: 

hej,

jag brukar aldrig förespråka stickling i vatten då sticklingen kan få det svårt att klara övergången till enbart jord sen. Men sätt den i blomjord nu när den redan fått rötter, om den inte hade fått rötter ska den sitta i såjord.  Den ska omskolas till större kruka ju mer den växer, om man sätter en så liten stickling i för stor kruka kommer den med största sannorlikhet att ruttna då man inte kan reglera hur mycket vatten den får och oftast kan den inte hantera så mycket vatten.

Jag tycker du kan använda en glasskål med leca eller grus i men jag hade bara planterat växter som jag vet klarar av torka, ex kaktus, suckulenter. Dessa är enkla att vattna i en sådan skål då de ska ha så lite vatten.

Mossa hade jag inte använt mig av, den kräver stora mängder vatten och vill inte torka ut alls. Det kommer säkert komma en del alger med på köper också vilket inte är så snyggt i glasskål (tänk akvarium).

//Anna theorin