Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera Spireahäck

Hej igen,
Jag skulle vilja plantera spireahäck framför huset. Vi har nu ett staket där. Jag tänkte att man kanske kan plantera häcken innanför staketet och vänta med att ta bort staketet tills plantorna tagit sig. När ska man plantera häck? Finns det olika typer av spirea? Vilken lämpar sig bäst som häck? Häcken kommer att vara placerad i eftermiddags- och kvällssol. Hur brett och djupt behöver man gräva? Hur mycket jord ska man ha på? Kan staketet vara till nackdel för plantorna? Jag tänkte att de blev mera skyddade men det kanske blir skugga åt dem då.

Tacksam för lite tips!

Nina

Odla svarar:

Ja, det går alldeles utmärkt att behålla staketet tillsammans med en häck. T.ex. norsk brudspirea gör sig jättefint ihop med ett staket, tänk bara på de underbara blommande grenarna som bågböjer sig över staketet! Det finns många olika sorters spireor, kolla i din plantskola vad som erbjuds och välj en sort som har långa, hängande grenar. Varför inte plantera ett par tre buskrosor av gammaldags typ här och där i häcken mellan spireorna? Så du får blomning längre fram på sommaren också. Välj en sort som blir ungefär lika hög som spirean och liksom den med bågböjda grenar. Trädgårdsmästarn i plantskolan kan säkert visa dig en passande sort, fråga, det är därför de finns där!

Gräv ett dike på ung. 50 cm djupt och lika brett. Lägg välbrunnen häst- eller kogödsel på botten, blanda den befintliga jorden med kompostjord om du har eller köp en bra rosjord i säckar och blanda med den befintliga jorden.

Lycka till!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB