Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Plantera rosor

Hej!
För några år sedan grävde jag upp gamla klängrosor som mer eller mindre hade lagt av och därför grävde jag upp dem (3st) och planterade nya och detta har jag försökt två gånger och inga rosor ville växa där igen, har sedan försökt med clematis där bara en ville växa. Vad ska jag göra?

Kjell 

Odla Svarar: 

Man ska inte plantera rosor där det har tidigare vuxit rosor. Orsaken är nematoder som lever i rötterna på de gamla rosorna och via jorden flyttar över till de nya, som sedan inte trivs.

Att en klematis trivs kanske beror på att den är en tålig och anspråkslös sort. Du bör byta jord eller blanda den gamla med massor av kompost, gödsel och mullämnen samt odla tagetes (tar död på en del av nematoder), för den gamla är tydligen helt utsugen. Men fortfarande gäller: inga rosor på samma plats på ett bra tag nu.

Sylvia