Plantera på slänt.

Gunnar

Från Umeå räknat bor jag 2,5 mil in i landet (Vännäs). Då vet du vilken växtzon jag befinner mig i. Jag har en nygjord slänt som är 50 meter lång och 6 meter bred. Slänten är täckt med duk och på duken har jag lagt ett 10 cm tjockt gruslager i fin storlek. Gruset kommer från en väg som jag grävde bort så det är blandat med lite jord. Alltså är ytan som ska sås brant, väldränerad, mager och med ett tunt jord/gruslager. Min tanke är att så marktäckande växter. På din hemsida var det en ingående genomgång av fetknoppar, fetblad och kärleksörter. Skulle vilja få rådgivning om vilka sorter jag ska så, vilken tidpunkt jag ska så och hur stor mängd frön jag behöver.

Odla Svarar: 

Det bästa är om du sår på våren, d v s när slänten har blivit snöfri och börjat torka något. Du behöver en hel del frön då ytan är så pass stor. Om du köper blandade Sedum-frön så räkna med en liten msk per kvm, ca 5 g. Sådana blandningar innehåller en mängd av olika sorter så det blir ganska varierande. 

Det finns också färdiga Sedum-mattor som du kan rulla ut typ en färsig gräsmatta. Du kan behöva ha lite sandig jord överst så att rötterna får fäste. Titta här: Bilder på Sedum-matta

Sylvia