Plantera matnyttigt i rabatt

Sigrid

ej

Jag vill sätta ihop en lista av olika sorters växter som skulle kunna användas för att skapa matnyttiga rabatter och trädgårdar i offentliga rum. Dvs, växter som inte kräver mycket skötsel och kan vara prydnadsväxter som inte behöver skördas och inte heller planteras varje år, men som skulle kunna vara en potentiell matkälla. Bra exempel på sådana växter skulle vara vinbärsbuskar och rabarber.

Har du fler som du kan rekommendera?

/Sigrid

Odla Svarar: 

Hej Sigrid

Jag tänker att det borde gå bra med väldigt mycket ätbart, lite beroende på hur stor växtbädd du har tillgång till och läge, zon och så vidare förstås, till exempel krusbär, blåbär, icke revande smultron, björnbär, pelaräppleträd, sötkörsbär som pysslingträd, surkörsbär i buskform, havtorn, fläder, aronia, amelanchier, äkta kastanj, körsbärskornell, valnöt, plommon och diverse kryddor som är långlivade i avgränsade ytor.

Det som kräver lite mer skötsel är exempelvis jordgubbar och hallon, sparris.

Tänk på att skapa bra miljö för fåglar, bin och annat djurliv runt om så får ni hjälp med skötseln (fåglar äter massor av skadeinsekter) och pollinering. Använd bara den bästa jorden och växterna (E-plantor) och naturgödsel, vattna och rensa noga i början, gynna marktäckare under buskar eller lägg täckbark. Naturligtvis krävs det rätt växt på rätt ståndort. Försök få några personer att ”adoptera” ytan så den sköts mer än vad kommunen har budget till.

Lycka till önskar Karin www.snitsig.net