Plantera lång syrenhäck

Helena

Hej

Tänkte plantera en 45 m lång häck med bondsyrener och har några frågor om denna stora investering.

  1. Vilka färger kan man få tag i Sverige förutom vit och lilablå?

  2. Hur kraftiga är rötterna? Kan de efter några år påverka intilliggande stenläggning?

  3. Läste på en engelsk sida att man kan blanda plantor med 3 olika blomningstider och därigenom få en häck som blommar i sex veckor. Är detta något ni rekommenderar eller blir det halvdant och besvärligt med beskärning?

  4. Hur beställer man smidigast? Direkt från plantskolan? Någon ni rekommenderar i Stockholmsområdet?

Tack på förhand!

Mvh Helena

Odla Svarar: 

Hej

Just de syrener som vi kallar bondsyrener, det vill säga arten Syringa vulgaris, finns det bara lilablå och så dess vitblommande variant, Syringa vulgaris f. alba.

Sedan finns det en hel hop av olika namnsorter av syren som du mycket väl kan blanda in. Det finns olika nyanser av blålila, rödlila, purpur, ljusgult och så förstås vitt och både enkla och dubbla sorter. Det finns till och med en tvåfärgad sort, 'Sensation'.

Dock finns dessa förädlade namnsorterna sällan som billiga, barrotade häckplantor, utan de får köpas in som krukodlade buskplantor. Men du kan ju göra en grundplantering med billiga häckplantor av så kallade bondsyrener och lämna plats åt dessa förädlade syrener här och där. Blanda dock helst inte in andra arter av syren, utan håll dig till just Syringa vulgaris-namnsorter.

Barrotade syrenplantor planteras på hösten eller på våren, krukodlad kan du plantera hela sommaren utom under den varmaste tiden.

Om du planterar barrotade syrenplantor som är billigast i inköp, plantera med cirka 0,5 meters mellanrum. De kommer att växa ihop snabbt. Om du ska ha friväxande häck så kan du sätta syrenplantorna glesare med 0,75 meters avstånd men det tar mer tid att få det tätt.

Syren skjuter rejält med rotskott så den kan komma att skicka utlöpare även under stenläggningen, en rejäl rotspärr vore därför bra att lägga emellan.

Du kan antingen kontakta en plantskola som beställer syrenplantorna till dig eller så kan du beställa på nätet. Vi här hos Odla.nu hade syrenplantor i vårt sortiment under våren och det är sannolikt att vi kommer att ha dem nästa vår också. Är du prenumerant på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev så får du alla uppdateringar gällande vårt sortiment den vägen.

Med vänlig hälsning Sylvia