Plantera lagerhägg

Rebecca

Hej

Jag bor i Skåne och har tänkt köpa två plantor lagerhägg, Prunus rotundifolia. Tanken är att jag ska sätta dessa längs med ett staket för att få lite insynsskydd. Hur tätt eller långt ifrån varandra bör jag sätta plantorna och hur långt ifrån staketet skall jag plantera för att de ska få lagom plats när de växt till sig? Vill också att det ska finnas möjlighet att komma någorlunda lätt till för att om några år kunna måla om staketet.

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning Rebecca

Odla Svarar: 

Hej

Lagerhägg, Prunus rotundifolia, blir en rejält hög och ganska bred buske om den får växa fritt, så det räcker säkert med 1 lagerhäggsplanta per meter och så bör du också ha den knappa 1 meter från staketet, om du ska kunna gå runt när lagerhäggsplantan är fullvuxen.

När du står där i plantskolan och ska välja planta, så kolla de olika storlekarna de kanske har. Vill du ha snabbt "färdigt" så kanske du kan satsa på två lite större, krukodlade lagerhäggsplantor så du kan direkt får en uppfattning hur stora de kan bli och kan pröva hemma innan du planterar vad som verkar vara lagom avstånd.

Med vänlig hälsning Sylvia