Plantera i slänt

Jonas

Vi har en uteplats utgrävd i en slänt ner mot en ån. Ovanför slänten ligger gräsmattan. Det står ett stort träd i ena kanten av slänten. Solen ligger på skapligt under hela dagen förutom runt trädet som ger en viss skugga. Från uteplatsen upp till gräsmattan är det ca 2-3 m. Jag har lagt stenar längst ner mot uteplatsen samt spritt lite stenar i slänten och tänkte komplettera med gräs och blommor. Gärna marktäckare eller lägre blommor max 20-30 cm höga som ska blomma under större delen av sommaren och är återkommande. Vi har både rådjur och kanin på tomten.

Har du/ni några råd på vad och hur jag ska plantera/planera min slänt?

Tacksam för all hjälp jag kan få!

/Jonas

Vänligen Jonas Eriksson

Odla Svarar: 

Hej

Eftersom ni har både kaniner och rådjur är det inte så bra att till exempel använda cover-rosor som annars hade varit bra, men de blir troligen uppätna.

Välj istället gärna växter som låga sorter av ölandstokar, den finns i vit, rosa, röd och olika gula nyanser. Du kan komplettera ölandstokarna med stefanandra, exempelvis sorten 'Crispa', och eventuellt plantera en klätterhortensia som växer utmed marken på kanten. Dessa borde vara hyfsat säkra.

Med vänlig hälsning Sylvia