Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera i singelbädd

Hej Sylvia,
har ett litet problem ... Vi är nybyggare och har precis byggt ett hus i sekelskiftesstil, zon 3-4. På entrésidan finns en stor veranda och på höger sida om den har jag en rundad rabatt med vit julros, vitfläckig hosta, vit iris och vit flocknäva samt några buxbom i framkant. Mitt problem är den vänstra sidan av verandan. Den sidan "hänger ihop" med infart till carport samt passage till baksidan och därför ligger där en bädd av singel.

Min tanke var att eftersom väderstrecket är söder skulle jag ha min lilla kryddodling där. Dvs. gräva några hål i singlet och stoppa ner önskade kryddväxter, samt några sittplatser för att njuta av dofter, fjärilar och humlor.

MEN denna idé har nog falerat sedan carporten kom på plats, eftersom den ligger så till att den kastar skugga över hela den tänkta ört/kryddplatsen. Åtminstone denna årstid är där bara tidig morgonsol, och sedan skugga resten av dagen.

Eftersom jag inte vet hur det blir längre fram på året (oupplevt än så länge) känner jag att jag nog måste ha en Plan B.

Vilka växter skulle finna sig i att till stor del växa i skugga, nedpetade i jordfyllda hål i en singelbädd?

Nämnas bör kanske också att tanken är att trädgården ska gå i gammal stil, samt innehålla växter som drar till sig fjärilar, fåglar, humlor och bin.

Har du något förslag?? Har letat bland era länkar om skuggtåliga perenner, men känner att de kanske inte riktigt klarar de förutsättningar som finns hos mig (inga skuggande lövträd här inte).

Tack på förhand
och hoppas du kan hjälpa mig!

Hälsar
Jessica

Odla svarar:

Hej och lycka till med det nya "gamla" huset!
Ang. de skuggtåliga perennerna, det är inte enbart lövskugga de tål, utan skugga överhuvudtagen.

Men i ditt fall skulle jag nog vänta och se hur solen kommer åt platsen under våren, sommaren och hösten för att bilda mig en uppfattning hur pass mycket skugga det är.

I väntan på det skulle jag plantera en samling kryddväxter i stora, gammaldags urnor och placera urnorna på singeln. De går ju att flytta dit där det är mest sol om de skulle hamna i skuggan redan på förmiddagen.

Använd sandblandad jord, de flesta kryddväxterna vill ha det väldränerad. Men glöm för den delen inte att vattna och gödsla!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB