Plantera i rabatt - förslag

Sabine

Hejsan

Jag bor i en bostadsrättsförening i Norrköping, vi har en stor härlig fin innergård som är grön och fin. Har en massa talllådor idag, men vi jobbar på att försöka få bort dessa tallar. Dom har funnits här i 30 år, dags att förnya lite, och så är de inte skötta från början.

Nu är det så att vi har tagit bort en massa tallar i en av våra rabattlådor och nu är vi inte alls överens om vad vi ska plantera i denna låda igen. Skulle du kanske kunna ge oss lite förslag?

Det ska helst vara vintergrönt, får inte blir för högt. Själv skulle jag vilja ha nåt som blommar och lockar till sig fjärilar, nåt som kanske doftar gott. Vissa säger att vi ska sätta tujor, men känns väl inte så jätteskoj kan jag tycka. Har hört att de drar till sig myggor, stämmer det?

Vi bor i växtzon 2-3 tror jag nog (Norrköping)

Måtten på just denna låda kan väl vara ca 351½ m, höjden är kanske 50 cm.

Hoppas på svar.

Mvh Sabine

Odla Svarar: 

Hej

Lådan ser ju jättefin ut och bara väntar på att bli planterad i!

Först vill jag skynda till de gamla tallarnas försvar! Om ni har en tall med extra knotig och vacker stam, så utnyttja gärna den tallen till att göra en "jättebonsai" genom att stamma upp den, bara lämna en eller ett par stammar och ta bort grenarna som finns på tallstammen under kronan. Sedan kan ni sköta kronan genom att varje år knipsa av 2/3 av årets tillväxt så att att kronan blir yvigare. Bilder på detta finns bland annat i den här artikeln från 2009: Aktuellt i juni

Under dessa jättebonsaier kan du sedan ha snygga perenner som funkior, nävor, iris med mera.

Så till dina lådor. Tujor... nja, det kanske inte är det roligaste ni kan ha, fast mig veterligen drar tujor inte till sig myggor mer än andra växter gör.

Om det vore mina lådor, så skulle jag plantera en blandad rabatt i dem. Jag skulle ha några blommande, mindre buskar som pärlbuske, deutzia, stjärnmagnolia, ett par coverrosor med doftande blommor, ett miniträd på stam, typ Syringa meyeri 'Palibin', ett par vintergröna växter i olika format, som smala, höga utropstecken och små söta bollar. Några häftiga gräs som Miscanthus skulle jag också ha. Mellan allt detta och på kanterna skulle jag ha några låga perenner som fyller ut och gör bottenplanteringen både blommande och grön, och så skulle jag inte glömma några mindre lökväxter bland dessa, de ger vårglädje och sedan täcks av perennernas blad.

Om du gillar min idé så åk till några större plantskolor och gå runt och titta på sortimentet som just nu är som bäst. Alla växterna står ju dessutom i krukor så du kan samla krukorna och pröva hur det skulle kunna se ut om du satte dem i en liknande plantering. Köp sedan det du tycker passar och placera ut växterna med sina krukor innan du planterar, så att du kan ändra ordningen tills du är nöjd.

Med vänlig hälsning Sylvia