Plantera i krukor på terass och balkong

Katarina

Hej

Har nyss flyttat in i en bostadsrätt med terass och balkong. Jag minns min barndoms somrar då jag växte upp på ett lantbruk i Närke och alla träd och buskar som gav fantastiskt god frukt och bär på sommaren och hösten. Skulle vilja plantera några "nyttoväxter" i kruka att ha på min terass och balkong.

Fungerar det att plantera tex svarta vinbär, krusbär, körsbär, plommon, hallon och annat "godis" i kruka? Tomater har jag lyckats med förr om åren men det är ju en mycket mindre växt som dessutom inte överlever vintern.

För att ovan nämnda växter skall överleva vintern, hur kan jag tex skydda krukorna så det inte spricker i kylan?

Tacksam för alla tips!

Med vänlig hälsning

Katarina

Odla Svarar: 

Visst kan du ha småvuxna fruktträd i stora krukor och så klart kan du ha bärbuskar, kanske uppstammade, samt rabarber, blåbär mm. Men välj då rejäla så kallade isolerkrukor som inte spricker under vintern, typ dessa:

Lindesbergskrukan (http://www.madeinlindesberg.se/pdf/Lindesberg_16_sid_SV.PDF)

Täck jordytan med torra löv + granruskor eller dylikt inför vintern och svep in kronorna mot vårsolens strålar i januari-mars, eller tills tjälen gått ur jorden.
Använd en högklassig jord, typ Grönsaksjord, så att du inte behöver byta jord så ofta utan kan övergödsla på våren och vid midsommartid.