Plantera häck

Stina

Hej Sylvia! Vi ska plantera en ny häck och har funderingar angående olika sorters rötter. Häcken ska planteras 10-15 meter från huset och avloppen, i sol-halvskuggigt läge. Vi bor i norra Västerbotten några mil utanför Skellefteå mot inlandet så jag tror vi har växtzon 5-6. Just nu växer Rönnspirea där vi ska plantera häcken men den ska vi försöka ta bort så gott det går.

De växter vi har funderat på är hägg, syren, fläder, häckkaragan och/eller rönn. Antingen blanda lite olika eller bara en sort. Är någon av dessa lämpliga som häckar så nära huset eller finns det andra alternativ? Gärna tät och snabbväxande.

Stina

Odla Svarar: 

Hej! Om ni inste önskar en häck som blir hög och "trädaktig" så välj hellre buskar än träd som hägg och rönn. Fläder blir en mycket yvig häck, inte så lämplig att klippa heller. Dessutom har den zongräns på ca 4.

Syren är ju en gammaldags häckväxt, så den passar bra, så även häckkaragan.

Andra möjliga hos er är häggmispel, aronia, slånaronia, berberis, try, särskilt skärmtry Lonicera involucrata 'Lycksele' E, måbär och olika spireor som björk-, bukett-, brud- och klasespirea.

Med vänlig hälsning Sylvia