Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Plantera fruktträd

Hej!
Jag avser plantera följande fruktträd (zon1):

2 sötkörsbär (lågstam).
2 Päron (finns det olika grundstammar?).
2 Äpple (MM106)
2 Persika (finns det olika grundstammar?)
2 Plommon (finns det olika grundstammar?)

Min tanke är att träden inte ska bli för höga för att kunna skörda lätt. Frågan är hur höga blir träden i förhållande till varandra? Vilket planteringsavstånd skall det vara om jag vill att de nästan ska växa ihop? (dock utan att konkurrera för mycket med varandra om ljus och näring) Var är bästa stället att köpa fruktträd av högsta kvalitet?

MVH Jonas

Odla Svarar: 

Det är svårt att ge exakta svar på dessa frågor. Beträffande inköpsställe måste du nog vända dig till en mycket välsorterad plantskola. Det finns nog i zon 1. Du skulle kunna vända dig till SLU i Balsgård utanför Kristianstad som förädlar dessa träd och få råd. Jag är inte säker på att vanliga plantskolor håller reda på vilka grundstammar det är på olika sorter. Oftast är materialet importerat från Tyskland och Holland.

Göran