Plantera fläder

Helena Sundström

Hej! Ska plantera en fläderbuske (den "vanliga" som ger ätliga blommor och bär) och har grävt en grop på minst 1 x 1,5 x 0,5 (B x B x D) meter. Enligt vad jag förstår trivs fläder i mullrik jord, varför jag undrar hur jag åstadkommer detta då jag sen tidigare köpt planteringsjord och kogödsel på erbjudande 5 för 99:-, vilket jag efter lite letande på nätet förstår inte är optimalt. Känns dock synd att inte använda alla dessa säckar, kan jag blanda upp dem med något som ger en jord flädern trivs i? Har en kompost för gräsklipp etc, men jag tycker inte att den är helt färdig (trots att det äldsta stått i 2-3 år), kan man ändå blanda upp med det? Nedfallna löv? Annat?

Är E-plantan Bålsta en bra planta eller rekommenderar du någon annan sort? Hur snabbt växer den på ett ungefär? Tack! MVh Helena

Odla Svarar: 

Det blir alldeles utmärkt om du blandar 2 delar kompostjord + 1 del kogödsel + 2 delar plantjord. Ev. kan du slänga in lite sand och halvförmultnade löv också.

E-plantan Bålsta är bra, så köp gärna den. Köp alltid E-plantor när det är möjligt, de är av svenskt ursprung och prövade för svenska förhållanden.

Mvh Sylvia