Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Plantera en ros i en stor kruka

Hej!
Jag funderar på att plantera en ros i en stor kruka på min uteplats vid sommarhuset på Gotland. Problemet är vinterförvaringen. Kan jag ta in krukan på vintern och ställa den ljust? Jag har en konstant temperatur på ca 5 grader inne. Januari till april kanske jag kan vattna den en gång/månad. Funkar det och har du några förslag på rosor?

Hälsningar
Micke

Odla Svarar: 

På Gotland behöver du inte ens ta in den. Om du har en stor kruka, dvs. minst 50 cm i diameter och minst lika hög, så får du i så mycket jord att rosen klarar sig. Om du vill kan du gräva ner krukan i jorden så att jorden når upp till rosens nedersta grenar. Alternativt svepa in krukan i frigolit + säckväv eller dylikt och ställa den så att det inte direkt regnar i den.

Du kan i princip välja vilken småvuxen buskros du vill, sådana finns det massor av. Välj sådana med buskigt växtsätt. Då jag inte vet vilken färg som önskas så kan jag inte ge bättre förslag. Men om du går till en större Garden center så kan de säkert föreslå en passande ros. Köp en påse riktig rosjord också när du ändå är där och så gödsla din ros på våren när tillväxten börjar och runt midsommaren med t.ex. kogödsel.

Sylvia