Plantera en häck

Anna-Maria Persson

Hej Sylvia! Jag har grävt ett dike där jag efter sommaren vill plantera en häck. Jag undrar om man kan sätta en duk under för att inte få massa ogräs eller om häckens rötter inte kan "sprida sig fritt". Är det bättre att sätta ett skydd ovanför marken och klippa hål ovanför plantan? Jag bor i Luleå och undrar även om du har något förslag på en häck. Jag önskar en häck som tar bort insyn och buller eftersom jag bor bredvid en stor väg och att den ska växa fort för jag har ett litet barn. Jag är beredd att klippa den varje år.

Med Vänliga Hälsningar Anna-Maria

Odla Svarar: 

När du ska plantera häcken, bred ut en markfolie av den typen som släpper in luft och vatten, ovanför jorden, klipp kryss i den där du sätter plantan och så täck folien med något snyggt, täckbark e.d.

I de norra regionerna kanske det hade varit bättre med vår/sommarplantering så att häcken får tid att etablera sig innan vintern. Det säljs ju fina krukodlade plantor nu och många plantskolor rear inför semestern, så passa på. Annars välj lövfällande häck som du planterar på hösten

Om snabbhet är den viktigaste faktorn, så är häggmispel oslagbar. Vackra buskar som man inte behöver klippa, bildar täta häckar ganska fort och har ätliga bär, särskilt arten Amelanchier alnifolia, bärhäggmispel.

Mvh Sylvia!