Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Plantera en björk

Vår vackra björk som växte alldeles vid strandkanten vid insjön i Smålands blåste omkull. Vi vill gärna ha en björk igen på samma plats. Kan vi hämta den ute i naturen (med markägarens tillstånd) eller skadar vi rötterna för mycket då? Är det säkrare att köpa den i en plantskola med rötterna i en säck? När på året är det bäst att plantera en björk? Hur stort träd kan man plantera?

Inger

Odla Svarar: 

Det går att hämta en någorlunda stor björk i naturen, 3-4 m bör gå bra, men man får gräva ordentligt så att man får med så mycket rötter som möjligt. Den bästa tiden är nu när den har tappat bladen och gått i vila.

Men det förstås, i plantskolan kan man ju välja någon annan sort än den vanliga inhemska, t.ex. en himalajabjörk (Betula jacquemontii) med en extra vit och slät stam. Vidare finns det örnnäsbjörk med flikiga blad, kopparbjörk med kopparglänsande stam etc. att välja bland.

Skulle man ändå vilja ha den vanliga svenska björken men vill köpa en färdig, större planta, finns här är en lista på plantskolor som säljer skogsträd.

Sylvia