Plantera äppelkärnor

Linn

Hej! Jag vill plantera ett äpptelträd och jag har redan försökt några gånger men det går inte vägen. Det växer helt enkelt inte upp någonting. En fråga som jag inte hittar svar på när jag letar efter info om andra som planterat äppelkärnor, är: Hur mycket ska man vattna kärnan? Ska man vattna efter att man planterat? Jag har fått veta att man helst ska ta en kruka, med t.ex. såjord i botten och sand ovanpå, låta kärnorna torka några dagar och sedan sätta kärnan i sanden. Men vattnet då? Tacksam för svar!

Odla Svarar: 

Hej!

Det går också att ta enbart såjord och plantera äppelkärnan i den efter att den har torkat i några dagar. Och visst ska du vattna! Sådden får aldrig torka ut men den ska inte heller vara dyblöt, lagom är bäst!

Men man får vänta jättelänge, ibland t o m 20 år, om man vill starta från en kärna, innan det blir några äpplen. Och det är inte säkert att äpplena sedan blir ätbara, det kan bli nästan vad som helst. Man kan förstås efter några år när man fått upp ett "spö", ympa in en ympkvist av den sortens äpple man vill ha. Men man kan ju ha ett "eget" äppelträd bara på skoj för att se vad det kan bli av det hela!

Med vänlig hälsning Sylvia