Plantera ängsblommor

Karin

Hej

Har en stor yta med stora aspar som tidigare också var fylld med sly. Nu har vi rensat upp, jorden ligger bar och vi skulle vilja ha ängsblommor där. Hur gör man? Soligt och fint läge.

/Karin

Odla Svarar: 

Man kan t.ex. köpa färdiga ängsblommeplantor, sådana säljer till exempel Pratensis (http://pratensis.se/).

Ett annat sätt är att själv plocka frön från olika ängsblommor och så, men just nu finns det ju inga att plocka. Men till exempel Runåbergs (http://www.runabergsfroer.se/?p=641) säljer färdiga ängsblommefröblandningar.

Ett nytt sätt är att rulla ut ängsblommor precis som man rullar ut en gräsmatta. Äng på rulle finns att köpa för olika marktyper, hos er passar säkert en torräng bäst. Så här gör man: Plocka bort stenar och gräv upp eventuella rötter där du ska lägga ängsmattan. Jämna till marken ordentligt och vattna den sedan rejält för att ängsmattan ska ta sig. Skarva mattan noga och trampa till skarvarna.

Hade ni rotogräs som kirskål och kvickrot där, bör ni lägga en geotextilduk på marken för att inte rotogräsen ska förstöra ängen. På duken brer ni ett lager sandjord och krattar ytan jämn innan ni rullar ut ängen. Vattna sedan ängen en gång i veckan minst tre veckor. I augusti-september slår ni den med lie.