Planeringsråd

Inger

Hej

Vi har byggt ett plank, ca 2,5 m, högt i anslutning till huset. Mot sydväst får vi en rabatt på ca 3x1 m. Skyddat läge mot uteplats med hög spireahäck. Behöver få tips på växter - höga och låga - som är vackra från vår till höst (gärna på vintern också) och som doftar gott. Gärna ätbart.

Vi har en idé om att lämna kanske en eller två rutor för att så i olika varje år. Har tänkt på lavendel och rosor, men vore tacksam för något annorlunda.

Tacksam för snabb hjälp för nu är allt färdigt för att plantera!

/Inger

Odla Svarar: 

Hej

Även om allting är färdig att plantera så ha inte för bråttom. Tänk efter vad det är du verkligen vill ha och vilken stil du vill ha. Plantera inte hejvilt.

Jag skulle gärna ha kommit med lite tips men jag vet inte vilken zon ni bor i och om det är sol eller om häcken och planket skuggar, så det går inte.

Men om du tänker på din kravlista här så kan du utgå från den: - vacker även om vintern (vintergröna växter och prydnadsgräs) - doftar (lavendel, rosor, kaprifol med flera) - olika höjder (klätterväxter mot planket, varför inte ätliga?) - ätbart (kan vara allt från grönsaker och bärbuskar till klättrande växter)

Till listan vill jag även lägga till: färgerna bör passa mot husväggen och planket, välj en färgskala med ett par färger som du håller dig till.

Med vänlig hälsning Sylvia