Planera med kryddväxter

Ida

Hej

Jag ska göra en kryddrabatt men har fastnat i mitt planerande. Vilka kryddväxter sprider sig? Vill inte ha en vildvuxen kryddrabatt. Har hört att oregano sprider sig med frö om den får blomma och att citronmeliss och mynta sprider sig. Är det några andra växter som också sprider sig massor?

De jag har funderat på är bl.a. åbrodd, fransk dragon, isop, salvia, citrontimjan, kryddtimjan och gräslök. Har du några fler förslag? Hittar inte så mycket information om de olika växterna.

Tack på förhand!

Mvh Ida

Odla Svarar: 

Hej

Det är trevligt med en egen kryddrabatt men några växter bör du fundera på att odla i en kruka eller pallkrage istället eftersom de, precis som du redan vet, sprider sig. Sådana är främst alla sorters myntor, så släpp inte loss myntorna utan ha dem lite mer "i ordning". Kungsmyntan eller oreganon har väldigt vackra blommor som fjärilar och humlor älskar, men den är besvärlig om du låter den gå i frö. Då har du den snart överallt, så ta bort fröställningarna innan fröna mognar.

Åbrott kan också sprida sig lite väl mycket om den får fröa av sig, så håll reda på den. Den kan även sprida sig med rotlöpare.

Även citronmeliss sprider sig men går att hålla på plats om du begränsar platsen, till exempel genom att plantera citrommelissen i en bottenlös hink i kryddrabatten och dela plantan vid behov.

Timjan sprider sig sakta, så det är ingen fara. Det är trevligt med en doftande timjanmatta som marktäckning och timjan går att hålla reda på genom att klippa där den kommer för mycket och använda i köket. Torka din timjan om du får för mycket.

I vårt arkiv av Frågor & svar med frågor från andra frågeställare som har besvarats tidigare kan du gärna kika i kategorin som heter just Kryddväxter, där hittar du säkert en hel del information också som du har nytta och glädje av: Du hittar den kategorin här: Kryddväxter

Med vänlig hälsning Sylvia