Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Pipranka på balkongen

Hej Sylvia,
Jag har en balkong i norrläge som är utan tak. Jag skulle vilja odla en pipranka på balkongen så att den kan slingrar runt ett räcke som är ca 6 meter långt. Är detta möjligt? Balkongen har några timmars morgonsol men annars ligger den i skugga, och det kan blåsa en hel del. Hur stor kruka skulle behövas, ska krukan framförallt vara vid eller djup. Undrar också hur fort den växer och vart man kan köpa dem. Är de vanliga på plantskolorna?

Zandra

Odla Svarar: 

Den växer som bara den! Upp till 7 m långa rankor, men de kan bli kortare om du har den i en kruka. Men skall du ha krukan kvar på balkongen på vintern så får du bygga en övervintringslåda till den, dvs. en stor isolerad låda som kan fyllas med något isoleringsmaterial och krukan packas i den. Ta en stor kruka, minst 50 cm hög och lika bred, och bottna med leca. Gödsla ett par ggr per sommar. Piprankan klarar sig till zon 5 planterad i jorden, men kanske 3-4 i kruka. Går bra även i norrläge och finns ganska allmänt i plantskolorna på våren. Då jag inte vet var du bor så kan jag inte nämna något köpställe, men ring runt och fråga! Har den inte den hemma så kan de beställa åt dig.

Sylvia