Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Pipranka

För några veckor sedan tog jag några skott från Pipranka. Jag satte skotten i krukor som jag placerade i små provisoriska "växthus". De har sedan stått i skyddad läge på altanen. Några skott har dött, men tre stycken ser ut att ha klarat sig bra. Hur ska jag göra med dem över vintern? Ska jag plantera ut dem utan kruka, direkt i mark? Eller ska jag gräva ner krukan ute? Alternativt förvara dem i källaren för att sätta ut dem till våren?

Vänliga hälsningar
Ingrid

Odla Svarar: 

Det beror lite på hur pass kallt du har på vintern, men jag skulle tro att du kan gräva ner dem i backen med eller utan kruka, men ha inte sönder jordkokan om du planterar utan kruka. Gräv gärna intill en varm husvägg. Du kan sedan täcka dem med torra löv och granris när det börjar bli frost och ta inte bort täckningen för tidigt, så att de vaknar när det ännu är frostnätter.

Källar-alternativet kan också funka. Ta in först då de har tappar bladen. Och se sedan till att de inte torkar ut. Vattna dock försiktigt, olövade växter behöver inte mycket vatten, bara så att rötterna inte torkar.

Sylvia