Pil som häck

Ulla

Hej

Finns det någon sorts pil som inte har så starka rötter?

Har hört att de kan förstöra huset med sina kraftiga rötter. Har nyss köpt ett hus med en nysatt pilhäck, kraftiga plantor redan nu. Det påstås att de inte ska ha så kraftiga rötter att det gör illa huset. Finns det verkligen en sådan art? De är planterade ca. 6-7 m. från huset. Är det ok?

Tacksam för svar!

/Ulla

Odla Svarar: 

Hej Ulla

Man brukar bara tala i allmänna ord om hela pilarten Salix och även Populus (poppel) i detta sammanhang. Jag antar att de största träden inom hela arten är ”värst” på att leta sina rötter till dräneringen, till exempel Salix alba. Man brukar säga att de utan problem kan hitta till dräneringen/vatten 40 m från sin planteringsplats.

Skulle du ha sorten Salix purpurea ´Nana´, som är en vanlig pilhäck, skulle jag inte vara så väldigt orolig för häcken. Den blir ju bara 1-2 m hög och ger troligen inte lika svåra problem, men jag vet tyvärr inte helt säkert. Men är det till exempel Salix viminalis (som man ofta har till häck, koja på dagis med mera) skulle jag ta bort den och satsa på en riktig häck istället. Det blir både snyggare och mer lättskött, dessutom slipper du oron.

Lycka till Ulla.