Physalis vintertid

Robert

Hej

Jag har en physalis som jag hade ute i somras i kruka och den växte otroligt snabbt och bra. Blommar och ger mycket med frukt.

Nu när hösten kommit har jag flyttat in den på en inglasad altan och där har den fortsatt att växa otroligt mycket. Den har blivit ca. 170 cm hög. Blommar och ger mycket frukt. Hur hög kan den bli? Kommer den att överleva vintern på den inglasade altanen? Kan man plantera den i trädgården till våren och den klarar våra vintrar ute?

Tack för svaret i förhand.

Mvh Robert

Odla Svarar: 

Hej

Om din inglasning "håller nollan" över vintern, det vill säga det inte blir minusgrader där, så kan du säkert ha din physalis kvar där. Physalis klarar tillfälligt temperaturer ner till några plusgrader men ingen frost. Kan du eventuellt ordna en så kallad frostvakt till inglasningen, alltså ett litet element som kopplar på om temperaturen hotar att gå ner under 5 grader? Uppvärmningskostnaderna kanske blir ännu lägre om du först klär in hela inglasningen med bubbelplast.

På din fråga om du kan plantera din physalis i trädgården måste jag svara att det inte går. Under sommaren kan de stå där men frost tål alltså physalis inte.

Physalis kan bli över 2,5 meter hög om den trivs, men du kan frisera din physalis på våren i samband med att du planterar om den så att den blir lägre.

Med vänlig hälsning Sylvia