Phoenixpalm

Hans Näslund

Hej Jag har utnämnts till släktens "gröna fingrar", jag har ett antal större blomträd som jag skött noga i ca 20 år och fått att växa till imponerande storlek. Läst en del.

Men nu måste jag rådfråga, jag misslyckas uppenbarligen i år igen. Det gäller vår phoneixpalm som växer till sig inomhus vid högt golv-till-tak-fönster i söderläge. När jag tar ut den på altanen i maj (frostfritt, även om jag läst att Phoenixpalm även klarar snö och minusgrader) så händer något nästan genast. Bladen blir bruna, "murknar"...jag har sprutat allt från Granngårdens giftigaste bladlusgift, till Ica-affärens mjukare spinnmotmedel till enbart såpvatten..

Det hjälper inte. I år tänkte jag att jag nog kanske har sprutat för kraftigt/mycket ohyregift på den och att det är dessa substanser som tar kål på bladen. Därför har jag bara använt såpvatten i år. Men bladen förstörs ändå, det börjar synas redan efter en vecka utomhus.

Nu läste jag nån annanstans att man ska ta ut sin Phoenixpalm mkt försiktigt, sakta vänja den liksom vid utomhusmiljön. "Skugga först några timmar"....Kan DET vara förklaringen?

I mitten av blomman kommer nu ett nytt skott som verkar grönt och friskt. Så var det ifjol också. Men då var nästan alla anda palmblad förstörda, under vintern fick den 3-4 nya så den såg riktigt presentabel ut när jag nu ställde ut den igen i maj. Nu är den åter förstörd...

Mvh Hans Uppsala

Odla Svarar: 

Du läste det säkert i mina tidigare svar: Man ska ta ut palmen försiktigt, den ska få sakta vänja vid utomhusmiljön. Detta kallas att avhärda. Ta ut den när det är varmt och ställ den inte i full sol utan i lätt skugga, låt vara några timmar, ta in över natten. Ta ut igen nästa dag, låt stå lite längre tid, etc etc medan du sakta flyttar den allt soligare. När du ställer den i full sol, låt en tunn vit plantskyddsväv vara på de första dagarna. Då kanske den inte får chock utan det går bra och smidigt denna gång!

Sylvia