Philodendron tuxlanum

Lena Palm

Hej igen Sylvia! Tack för svaret! Men den Philodendron tuxla(num) - spadranka - som jag menar är inte samma som den du beskriver, sagatifolia (?) . Den senare påminner om bananplantan i bladen, fast att de är liknande hjärtformiga, avlånga som tuxlan, dessutom verkade de "sladdrigare" inte "fasta" som tuxlan/spadrankans blad. Blomsterlandet har aldrig haft den, inte Plantagen heller, trots att de sagt att de haft den, visat - och det har då varit sag... den bananliknande. Konstigt att det kan bli så med de latinska namnen. Söker jag på spadranka så kommer rätt växt upp, liksom P tuxla, men inte P tuxla sag... Mycket tacksam för din hjälp, vet att du är väldigt duktigt på detta. Med vänig hälsning Lena Palm

Odla Svarar: 

Det kan vara svårt att få rätt art ibland, inte ens odlarna kan sina växter så väl! Så felaktiga eller gamla namn är ofta mer regel än undantag. Det är inte lätt att följa med på nomenklaturen eftersom växtnamn ändras ofta, t o m fram och tillbaka, allt eftersom genforskningen framskrider. 

Philodendron sagittifolium heter alltså spadranka på svenska och är enligt SKUD synonym med P. tuxtlanum. Rätt namn är Philodendron sagittifolium 'Tuxla' enligt SKUD. 'Tuxla' är alltså ett namnsort. 

Sylvia