Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Petunia eller tagetes

Hej Sylvia.
Jag skulle gärna vilja veta hur man får fram nya färgkombinationer av t.ex. petunia eller tagetes. Eller nya sorter av pelargoner. Sker det genom korsning via pollinering och därefter frösådd? Och skulle det i så fall kunna ske naturligt i en rabatt med t.ex. blandade tagetes att jag kan få fram nya färgkombinationer om jag sår självinsamlade frön.

Vänliga hälsningar Gydia Öhberg

PS.
Förutom ett svar tar jag tar tacksamt emot tips på www-adresser där jag kan fördjupa mig i frågan, vi har nämligen haft livliga diskussioner här i grannskapet!

Odla svarar:

Det sker kommersiellt, med noga valda "föräldrar" som isoleras och pollineras för hand och sedan sår man fröna och kollar om det blev ett vackert resultat. Det tar åtskilliga år innan sådana frön når marknaden, de måste testas flera år. Sådana korsningar brukar kallas F1- och F2-hybrider. Har du sedan sått sådana frön och dessa plantor i sin tur ger frön, blir det vanligen något helt annat av dessa frön, de kan t.ex. likna den ursprungliga generationen.

En del av F1- och F2-hybrider är sterila och det blir inga frön.

Förutom det, så sker detta även spontant på det sättet du beskriver, i rabatten med olika sorter av samma växt. Dessa frön ger vilt skiftande resultat och du kan få fram verkligen roliga färger och former, men det blir sällan lika föräldrarna, om de redan har varit "förädlade". Men det är ju det roliga, få fram alldeles egna färger och former!

T.ex. här kan du läsa mer: http://www-balsgard.vv.slu.se/

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB