Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Persikoträd i Närke

Jag bor i gnällbältet Närke och just där jag bor är består jorden mest av sand. Nu undrar jag om jag kan plantera ett persikoträd, vilket läge och vilken sort rekommenderar du? Behövs det någon särskild omvårdnad? Beskärning och liknande? Vilken årstid ska det planteras?

mvh. Angelica

Odla Svarar: 

Vi har nog inget tillräckligt härdigt persikoträd så att det helt säkert skulle klara sig i Närke. Det som kommer närmast är Persika 'Frost', som klarar zon 3. Men det finns solskenshistorier ändå från Härjedalen, där någon ska ha ett persikoträd, så klart du ska pröva, särskilt som du har en varm sandjord!

I boken Blommor och buskar från förlag KB sägs det så här:

"För att kunna skydda dem och ge dem maximalt med värme bör de planteras mot en vägg eller mur. I de allra mest skyddade lägena i zon I kan persika klara sig som fristående träd. När du odlar persika och aprikos på spaljé är klokt att redan från början sätta upp en hållare där du på vintern (vårvintern) kan fästa en gardinstång av mormorstyp. På den hänger du i februari-mars t.ex. en juteväv som täcker plantan och gör att den inte drivs i blom alltför snabbt. När sedan blomningen börjar så skall väven dras för varje natt och dras från varje dag....Trädet formas som en solfjäder och beskärningen utföres på sensommaren med smärre justeringar under vårvintern....

Krussjuka är ett gissel som drabbar dessa träd. Den kan behandlas med ett kopparpreparat eller genom att man envist plockar bort alla angripna blad."

Sylvia