Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Persikoträd i Närke

Jag bor i gnällbältet Närke och just där jag bor är består jorden mest av sand. Nu undrar jag om jag kan plantera ett persikoträd, vilket läge och vilken sort rekommenderar du? Behövs det någon särskild omvårdnad? Beskärning och liknande? Vilken årstid ska det planteras?

mvh. Angelica

Odla svarar:

Vi har nog inget tillräckligt härdigt persikoträd så att det helt säkert skulle klara sig i Närke. Det som kommer närmast är Persika 'Frost', som klarar zon 3. Men det finns solskenshistorier ändå från Härjedalen, där någon ska ha ett persikoträd, så klart du ska pröva, särskilt som du har en varm sandjord!

I boken Blommor och buskar från förlag KB sägs det så här:

"För att kunna skydda dem och ge dem maximalt med värme bör de planteras mot en vägg eller mur. I de allra mest skyddade lägena i zon I kan persika klara sig som fristående träd. När du odlar persika och aprikos på spaljé är klokt att redan från början sätta upp en hållare där du på vintern (vårvintern) kan fästa en gardinstång av mormorstyp. På den hänger du i februari-mars t.ex. en juteväv som täcker plantan och gör att den inte drivs i blom alltför snabbt. När sedan blomningen börjar så skall väven dras för varje natt och dras från varje dag....Trädet formas som en solfjäder och beskärningen utföres på sensommaren med smärre justeringar under vårvintern....

Krussjuka är ett gissel som drabbar dessa träd. Den kan behandlas med ett kopparpreparat eller genom att man envist plockar bort alla angripna blad."

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB