Persika - växtsäck

Majken

Har ett persikoträd Red Haven som vi hade i kallväxthus första året. År två, alltså i år, har det stått på friland, det har växt så det går inte in i växthuset. Första året hade vi 16 frukter som mognade, i år 5 st. Har köpt en växtsäck och nu undrar jag när skall man sätta på den, är det nu eller till våren innan blomning? Det står vindskyddat intill växthuset i en hörna i sydost, har alltså varken norr eller västvind.

Har också ett minipersika som blommade ofantligt men fick inte en enda frukt trots att jag pollinerade det med pensel som jag gjorde med det stora trädet. Det övervintrar i växthuset där vi har en del med värme avskärmad med cirka 5-10 grader. Bor strax söder om Växjö, zon 3 (tror jag).

/Majken

Odla Svarar: 

Det är egentligen ingen brådska att sätta på säcken men det är bra att göra det innan vårsolen börjar gassa, alltså så där i februari. Detta för att solen inte ska väcka persikoträdet alldeles för tidigt så att den blommar när det fortfarande finns risk för nattfrost. Låt skyddet sitta kvar så länge det kan bli strängare frostnätter.

Angående minipersikan: det kanske inte är självfertilt utan behöver pollen från ett annat träd?