Pergola - kombination av växter

Anna-Karin

Hej! Vi planerar att anlägga en pergola. Vi vill ha vin i den för att få till en riktig färgexplosion på hösten. Min fråga är vilken växt som skulle vara bra i kombination med vinet. Jag skulle gärna ha någon med somrig vit blomning. Har funderat på bokharabinda, silverregn eller kanske humle. Med tanke på växtsätt, konkurrens mm: vad skulle du rekommendera för kombination?

Hur ska man tänka vid anläggning, bör det sitta en planta av varje vid varje "stolpe", eller ska man sätta dom vid varannan? Pergolan kommer ligga i soligt läge, med sol så gott som hela dagen.

MVH, Anna-Karin

Odla Svarar: 

Nu har jag några frågor till dig istället: vilken zon gäller det? Hur långt är det mellan stolparna på pergolan?

Om ni vill ha färgexplosion är det en vild- eller rådhusvin som gäller. Annars kan man ha en vindruva, t.ex. frilandsvin/staketvin. Dessa får dock inte någon färgexplosion att tala om, men väl goda druvor!

Akta dig för bokharabindan och silverregnet om inte platsen är väldigt stor! Den tar över hela pergolan på nolltid... Men hur skulle det vara med en vit klematis, kanske en italiensk klematis, Clematis viticella, där finns flera vita namnsorter att välja bland, t.ex. 'Huldine'.

Vill du ha en yvigare sort, alltså om pergolan är stor, så kanske en C. vitalba 'Summer Snow' eller 'Paul Farges', som båda blir stora och yviga men klipps ner inför vintern.

Klematis är känslig för rotkonkurrens, så det bör vara bara en planta vid varje/varannan stolpe, beroende på hur långt det är mellan.

Sylvia