Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Perennerna slutat trivas

Hej Sylvia!
Vi planterade några olika marktäckande perenner i en solig rabatt för några år sedan (Dianthus, Saponaria, backnejlika mm). De flesta växte och blommade fint de första 2-3 åren men nu har det blivit tjocka kakor med visset och bara enstaka gröna skott mitt i allt visset. Vi har inte klippt bort dött innan eftersom de gröna skotten sitter blandat i det vissna.

Kan de har fryst och dött eller har det blivit för fuktigt med en matta av visset efter några år? En planta verkar ha ruttnat helt.

Hur borde vi ha gjort på våren för att de skulle fortsatt trivas och växa? Ska vi klippa ner plantorna hårt nu eller är det för sent?

Tacksam för hjälp!
Lotta

Odla svarar:

Det låter ju nästan som en frysskada - det har möjligen varit först riktigt fuktigt och sedan barfrost. Då blir det lätt så här. Ni bör försöka dränera bättre. Ordna avrinning om det är så att vattnet brukar samlas där under vintern. Använd dräneringsmaterial som grov sand i jorden och småsten närmast växterna, dvs. täck jorden med småsten.

Ni kan försöka klippa bort det vissna så pass det går. Det är ju inte vackert att se på. Det kan komma nytt sedan men det beror på hur illa skadan är.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB