Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Perennerna slutat trivas

Hej Sylvia!
Vi planterade några olika marktäckande perenner i en solig rabatt för några år sedan (Dianthus, Saponaria, backnejlika mm). De flesta växte och blommade fint de första 2-3 åren men nu har det blivit tjocka kakor med visset och bara enstaka gröna skott mitt i allt visset. Vi har inte klippt bort dött innan eftersom de gröna skotten sitter blandat i det vissna.

Kan de har fryst och dött eller har det blivit för fuktigt med en matta av visset efter några år? En planta verkar ha ruttnat helt.

Hur borde vi ha gjort på våren för att de skulle fortsatt trivas och växa? Ska vi klippa ner plantorna hårt nu eller är det för sent?

Tacksam för hjälp!
Lotta

Odla Svarar: 

Det låter ju nästan som en frysskada - det har möjligen varit först riktigt fuktigt och sedan barfrost. Då blir det lätt så här. Ni bör försöka dränera bättre. Ordna avrinning om det är så att vattnet brukar samlas där under vintern. Använd dräneringsmaterial som grov sand i jorden och småsten närmast växterna, dvs. täck jorden med småsten.

Ni kan försöka klippa bort det vissna så pass det går. Det är ju inte vackert att se på. Det kan komma nytt sedan men det beror på hur illa skadan är.

Sylvia