Perenner intill brunn

Lotta

Jag röjer upp ett område av min naturtomt vid sommarstugan för att slippa hålla på att klippa sly där. Tomten ligger i södra Bohuslän, zon 1-2, och området jag röjer är c:a 10-15 kvadratmeter i sydostläge, och nära (strax ovan och bredvid) den grävda brunn som ger vårt dricksvatten. Jag spettar och gräver nu bort större stenar och rötter från mindre björkar, småekar, björnbär och häggmisplar. Området har vandrande skugga och är skyddat från blåst. En veranda i närheten gör att utsikten inte får störas, det vill säga inga höga buskar eller träd funkar. Jorden är naturligt ganska mullrik, och varken torr eller våt på de flesta ställena. Blåbär, odon, ljung, enar och ängsvädd angränsar naturligt.

När röjningen är klar skulle jag helst vilja plantera tåliga perenner, men: Vid sidan av att välja växter är mitt problem att brunnen gör det omöjligt för mig att kunna gödsla. Kanske kan jag gödsla genom att täckodla med gräsklipp, eller är det också att riskera brunnsvattnets kvalitet?

Jag skulle gärna ha blommor, helst blommande från mitten av juli och framåt. Det måste vara växter som någorlunda smälter in på en naturtomt, och som inte behöver mycket skötsel. De får gärna "ta över området" så att jag slipper röja sly framöver, men bör förstås inte sprida sig så kraftigt att de inte går att hålla "jämna steg" med dem.

Har du växt- och skötselförslag för detta, tro?

/Lotta

Odla Svarar: 

Det låter som ett bra ställe för olika sorters nävor. Kolla här: mångsidiga nävor (http://www.odla.nu/artiklar/ute/perenner/mangsidiga-vackra-navor/) Kanske tillsammans med några bollökar, löjtnantshjärtan och iris som kommer upp från planteringen på försommaren. Kolla här! (http://www.odla.nu/artiklar/ute/perenner/bollok-och-lojtnantshjarta/)

Om du helst vill ha bara en sort, så kika på Geranium 'Rozanne', som blommar länge med himmelsblåa blommor.

Gräsklippet förstör inte vattnet, du kan mycket väl använda det som gödsel.