Perenn blåklint - bergklint

Birgitta

Jag har stora blåklint i perennrabatten. För andra året i rad har de lyckats få en vit hinna runt knopparna. Kan det vara spinn? Förra sommaren kvävdes knoppen, blev brun. Det är ju annars en tacksam blomma som gläder hela sommaren om man klipper bort utblommat. Har sprayat med en liter ljummet vatten innehållande 2 msk rapsolja och 2 msk såpa utan resultat.

Kan jag få lite hjälp är jag mer än tacksam.

Med vänlig hälsning Birgitta

Odla Svarar: 

Hej

Jag tror att du har bergklint, Centaurea montana. Blåklint däremot är en ettårig ört.

Jag tror att det vita på dina bergklint kan vara svampsjukdomen mjöldagg som inte är alltför ovanligt hos dessa växter, särskilt om de växer väldigt tätt och varmt. Se till att bergklinten inte lider av torka.

Sprutning med bikarbonat (bakpulver) kan hjälpa, men spruta så att även undersidorna av bladen träffas. Gör en blandning med 10 gram bikarbonat i en liter vatten. Tillsatt ett par matskedar matolja för att medlet ska fästa bättre. Spruta inte i stekande sol, det kan ge brännskador. Bäst tid att göra det är när det är molnigt väder.

Du kan också pröva att spruta med Atamon-vatten, alltså medlet man använder vid syltning och saftning. 1 msk flytande Atamon i en liter vatten.

Med vänlig hälsning Sylvia